Jak se starat o košili

Zpět na Blog
blank

Když už investujete do kvalitní košile na míru, měla by vám vydržet co nejdéle. Proto se vyplatí věnovat jí alespoň základní péči a vyvarovat se nešetrného zacházení. Připravte se na to, že košile vyžaduje žehlení, vyprání žlutých skvrn žlučovým mýdlem a praní na 30 či 40 stupňů. Za vzornou péči se vám košile odmění dlouhou životností.

Bavlněné košile se mačkají. Ty z vyšší kategorie o trochu méně

Vybrali jste si kvalitní košili z bavlny a doufáte, že se nepomačká a že necháte žehličku nadále lenošit. Bohužel. Každá bavlněná košile se alespoň trošku mačká. Mačkavost závisí na materiálu, gramáži i vazbě. Košile s vyšší gramáží se budou méně mačkat a lépe žehlit, zatímco lehká letní košile bude po celém dni poměrně pomačkaná. U nás platí, že čím vyšší je kategorie košile, tím méně se mačká. Chcete-li košili, která se nebude tolik krčit, sáhněte po vyšší kategorii. Bohužel nemůžeme z rukávu vytáhnout žádný trik, který by poradil, co s tím. Jediné, co můžete udělat, je vytáhnout před důležitou schůzkou v práci ze skříně čistou nepomačkanou košili.

 

Blog

Vlevo košile po vyprání z nižší kategorie, vpravo košile z vyšší kategorie

Žlučové mýdlo – nejlepší prevence žlutých skvrn

Nemusíte si s kolegy odpoledne zrovna dávat stolní fotbal, abyste se zapotili. Pocení a žluté skvrny v podpaží řeší v menší či větší míře každý muž. Tentokrát máme hned několik rad: Vezměte si pod košili bílé tričko či tílko. Pot nasaje a ještě příjemně zahřeje. Po každém nošení večer košili v podpaží namydlete jelením nebo žlučovým mýdlem s horkou vodou. Když už v tom budete, namydlete i límeček. Mýdlo nechte působit přes noc. Zázraky nedovede, ale pomůže výrazně.

40 stupňů a nižší otáčky

aneb „Některé skvrny nelze vyčistit bez porušení podstaty látky.“ Bohumil Hrabal

Pokud obcházíte pračku z úctyhodné vzdálenosti, vyřiďte své manželce či přítelkyni: Kvalitní košile perte maximálně na 40 stupňů. Pokud jsou bez viditelných skvrn či znečištění, stačí 30 stupňů. Zvolte nižší otáčky, 400 či 600. Sušičce se raději vyhněte. Rovněž nedávejte do pračky s oblečením, které má zip. Možná znáte doporučení maminek či babiček, které praly košile v ložním povlečení, aby je buben pračky neponičil. To už u moderních praček není potřeba. Přehánět to nemusíte ani s množstvím pracího prostředku, umírněnost se v tomto případě rozhodně vyplatí.

Žehlete vlhké a začínejte u rukávů

Po vyprání pověste košili na ramínko – bude se vám lépe žehlit. Žehličku zapněte ještě v době, kdy je košile vlhká. Pokud vám stihla uschnout, můžete ji navlhčit jakýmkoli rozprašovačem s vodou. Práce vám půjde lépe od ruky.

Postup žehlení je snadný:

  • Začněte u rukávů. Žehlete od středu ke kraji tak, abyste nezažehlili sklady u manžety.

Blog

  • Pak se vrhněte na manžety. Jednoduché žehlete knoflíčkem nahoru. Dvojité francouzské rozložené.

Blog

  • Vyžehlete zadní díl košile.

Blog

  • Poté límeček – také rozložený. Přežehlení ohnutého límečku se raději vyhněte, není potřeba.

Blog

  • Poslední přijde na řadu přední díl.

Blog

  • S vyžehlenou košilí šup na ramínko a rovnou do skříně.
  • Budete-li košili skládat, počkejte, než vychladne.

Ať vám sluší a pěkně se nosí!